Kuchnia

Garnkowe inspiracje

Składniki
300g filetów śledziowych matias
1 czerwona cebula
3 jajka
2 ziemniaki
3 marchewki
2 buraki
pieprz czarny świeżo mielony
4 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
natka pietruszki
Sposób przygotowania
1.
Jajka ugotować na twardo, obrać, 1 żółtko zostawić do dekoracji, resztę zetrzeć na dużych oczkach. Marchew, ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach. Cebule pokroić w drobną kostkę. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem. W salaterce lub pucharkach układać warstwami: śledzie, cebulę, jajko, oprószyć pieprzem, posmarować cienko majonezem, ziemniaki, marchew, również posmarować cienko majonezem, buraczki, majonez, pokruszone żółtko. Sałatkę odstawić do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation