Kuchnia

Zupy

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Składniki:

450 g buraków ćwikłowych, wyszorowanych
3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
8 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
1×400 g puszka krojonych pomidorów
1/3 średniej kapusty, posiekanej
1/3 szklanki śmietanki 36 %
sól, pieprz i cukier do smaku
kwaśna śmietana, do podania
2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

Ułóż buraki na dużym kawałku folii aluminiowej, dopraw porządnie solą i pieprzem, skrop olejem i zawiń folię tworząc pakiecik. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz do miękkości, przez około godzinę. Po wyjęciu odstaw do lekkiego przestygnięcia.
W międzyczasie, w dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i ziemniaki i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 15 minut. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i dodaj krojone pomidory z puszki.
Obierz ze skórki buraki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
Następnie dodaj kapustę i gotuj kolejne 15 minut. Dodaj śmietankę i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Podawaj zupę z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation