Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto pomarańczowe
Składniki:

- 3 duże pomarańcze
- 4 jajka
- 250 g drobnego cukru
- 150 g mąki pszennej do wypieków
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i zaczynamy przygotowywać ciasto. Masło łączymy z cukrem i mieszamy na średnich obrotach miksera. Dodajemy, jedno po drugim, żółtka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy skórkę otartą z pomarańczy oraz sok i miksujemy aż do połączenia składników. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy je do wcześniej powstałej masy. Kolejny raz dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy ją z masą pomarańczową. Ciasto wykładamy do okrągłej formy (średnica ok. 25 cm) i pieczemy przez ok. 35-40 min, aż będzie lekko rumiane. Podajemy po ostudzeniu, oprószone cukrem pudrem. W świątecznej odsłonie dobrze smakuje w towarzystwie świeżych pomarańczy, fig oraz kruszonych pistacji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation