Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Paszteciki z pieczarkami Farsz: 1 kg pieczarek
cebula
2 jajka
Bułka tarta
Ciasto: 4 szklanki mąki
1 margaryna
4 dkg świeżych drożdży
2 jaja plus 1 do posmarowania
1 szklanka kwaśnej śmietany lub kefiru
szczypta soli
> 6 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Obrane pieczarki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy drobniutko i podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki, smażymy, ąz część soków odparuje. Ściągamy z ognia. Do gorących pieczarek wbijamy 2 jajka i dodajemy bułkę tartą tak aby zabrała wodę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odczekujemy 20 min. żeby wyrosło. Rozwałkowujemy na długi pasek, kładziemy farsz, zawijamy i kroimy w małe paszteciki. Smarujemy dodatkowo po wierzchu jajkiem. Wkłądamy do piekarnika i w temp. ok. 170 stopni pieczemy aż się zrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation