Kuchnia

przepisy

Kurczak ze szpinakiem i fetą
Składniki:
(2 porcje)
450g mrożonych liści szpinaku
1 łyżka masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 podwójny filet z kurczaka
ser feta - według uznania (u mnie 6 kostek 1cm)
sól, pieprz, przyprawa kuchni greckiej

Przygotowanie:
filety kroimy na 6 części, doprawiamy przyprawą grecką, odrobiną soli i pieprzem, odstawiamy na min pół godziny do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej przetartej oliwą.
w garnku roztapiamy łyzkę masła i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę.
gdy cebula się zeszkli, dodajemy zamrożony szpinak. Mieszając często podgrzewamy aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą do smaku. Całość podgrzewamy 10-15 min.
Na talerzu układamy szpinak, na nim po 3 kawałki kurczaka i kostki sera feta.
Talerz możemy udekorować jogurtem greckim wymieszanym z dużą ilością świeżo mielonwgo pieprzu czarnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation