Kuchnia

Sałatki i przekąski imprezowe

SAŁATKA GRECKA
sałata lodowa
0.5 szt
ogórek zielony
1 szt
pomidory koktajlowe
10 szt
cebula czerwona
1 szt
czarne oliwki słoik
0.5 szt
ser feta
0.5 szt
oliwa z oliwek
6 łyżek
sok z cytryny lub ocet
2 łyżki
bazylia
2 szczypty
sól
1 szczypta
czosnek – Mini Kostki Knorr
1 szt
Lista zakupów
Krok 1
Przygotowanie sosu: Najważniejsze w sosie winegret są proporcje oliwy z oliwek i soku z cytryny (ewentualnie octu). Oliwy zawsze musimy mieć trzy razy więcej niż soku. ( 6 łyżek oliwy i 2 łyżki soku). A więc oliwę wlewam do słoiczka, dodaję sok z cytryny (lub ocet),miód, przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawiam solą i pieprzem. Słoiczek zakręcam i energicznie potrząsam ok 40 sekund, tak,aby wszystkie składniki bardzo dobrze się połączyły. Odstawiam na kwadrans.
Krok 2
Przygotowanie sałatki: Sałatę lodową poszatkować nie za drobno, ogórki zielne dobrze umyć, nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki lub półplasterki, pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę, cebulkę pokroić w piórka.
Krok 3
Układać następująco: Najpierw sałata lodowa i ewentualnie rukola, polać jedną częścią sosu, następnie ułożyć plastry ogórka, cebulkę, pomidorki,oliwki, na sam koniec położyć fetę i całość polać drugą częścią sosu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation