Kuchnia

Zupy, Kremy

Zupa z pokrzywy

Składniki:
około 5 porcji

4-5 szklanek liści pokrzywy
1 pęczek czosnku niedźwiedziego (ok. 140g)
250g świeżego szpinaku
1-2 łyżeczki suszonej mięty
½ pora (biała część)
2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
3 kubki bulionu warzywnego lub wody
2 listki lubczyku
sok z ½ cytryny
sól
pieprz

wegański jogurt naturalny
listki mięty

Pora kroimy w plasterki. Chwasty oczyszczamy, pozbywamy się grubych łodyg. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę. Wrzucamy pora i suszoną miętę i podsmażamy przez 3 minuty. Następnie dodajemy po kolei czosnek niedźwiedzi, dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy pokrzywę, szpinak i lubczyk. Solimy, mieszamy. Dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Blendujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jogurtem i świeżą miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation