Kuchnia

pizza, zapiekanki

Pizza Margherita

Składniki:
*na ciasto
- 150ml ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
*dodatkowo
- 4 mięsiste pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- bazylia suszona
- kilka listek świeżej bazylii
- 1 duża kulka mozzarelli

Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z 60ml ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 min.
2. Do mąki dodajemy sól, oliwę, pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto ok. 10 min., przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
3. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Następnie stawiamy na palnik, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, suszoną bazylią, zagotowujemy.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą (można boki lekko zawinąć do środka) i zostawiamy na kilka minut do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto smarujemy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy ok. 10-15 min., aż boki się zrumienią. Na końcu posypujemy startą mozzarellą i ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut, tak by ser lekko się rozpuścił. Gotową wyciągamy i posypujemy świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation