Kuchnia

DeSeRy

6 jajek (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka
2 szklanki (320 g) cukru pudru
2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
MASA
500 g sera mascarpone
500 ml śmietany kremowej do deserów 36%, dobrze schłodzonej
1 szklanka cukru pudru
PRZEŁOŻENIE
1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (480 g owoców)
1/2 szklanki zmiksowanej konfitury brzoskwiniowej
NASĄCZENIE
4 łyżki syropu brzoskwiniowego (zalewy) z puszki
2 łyżki likieru brzoskwiniowego lub dodatkowe 2 łyżki syropu brzoskwiniowego z puszki
5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
DEKORACJA
50 g białej czekolady
BISZKOPT
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24-26 cm dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, na gęstą i lśniącą pianę.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie (z wysoka) do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić, można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzień.
MASA
Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać ją z serem mascarpone. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
PRZEŁOŻENIE
Odłożyć jedną połówkę brzoskwiń, a resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową, odstawić.
NASĄCZENIE
W małej miseczce wymieszać syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny lub limonki.
ZŁOŻENIE TORTU
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć chrupiący wierzch, pokruszyć go i zachować do posypania boków. Biszkopt przekroić na 3 poziome blaty, zachowując okruszki.
Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć połowę przełożenia (brzoskwiń razem z konfiturą i powstałym sokiem) i skropić 1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim (środkowym) krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Boki tortu obłożyć (dłonią) pokruszonym wierzchem tortu i okruszkami z przekrojenia. Wierzch udekorować pokrojoną na plasterki połówką brzoskwini i wiórkowaną (za pomocą obieraczki do warzyw) białą czekoladą. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2 - 3 godzinach schładzania.



www.kwestiasmaku.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation