Kuchnia

sajgonki i inne wynalazki

Sushi-California maki - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Przekąski - Sushi-California maki

Czas przygotowania: 80 minut
Czas gotowania: 25 minut
Ilość porcji: 48
Składniki

Nori 8 liści
Ryż do sushi 4 szklanki
ocet ryżowy
wasabi
sos sojowy
imbir marynowany
awokado
ogórek zielony
rzodkiew biała ta długa:)
paluszki krabowe, łosoś wędzony lub surowy, ryba maślana kto co woli:)lub poprostu same warzywka
serek philadelfia
Do obtoczenia
sezam podprażony na patelni
kawior

Pycha, lekkostrawne, niskokaloryczne i wcale nie musi byc surowe:) To już wyczyn mojego męża:)
Etapy przygotowania

Gotujemy ryż do sushi zgodnie z opisem na opakowaniu. Podczas gdy sie gotuje, a potem będzie stygł kroimy wsztkie składniki w paski dosyc cienko.

Robimy zaprawe do ryżu 6 łyżek octu 3 łżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka sosu sojowego. Polewamy tym ryż ugotowany jeszcze cieply i delikanie mieszamy tak żeby nam sie nie skleił w kule:)

Kładziemy liść nori na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą (nie aluminiową)nakładamy ryż rozciągając go na całym liściu odwracamy ryżem do spodu układamy paski awokado, ogórka, paluszka krabowego lub ryby, rzodkiew. Smarujemy nori odrobiną serka philadelphia. Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Proponuję dla zobrazowania- wpisać na youtobe "jak zwijać sushi" :)

Kroimy rulon na 6 plastrów, obtaczamy brzegi w sezamie i kawiorze.

Zjadamy maczając w sosie sojowym, w którym wcześniej rozprowadziliśmy odrobinę wasabi, zagryzamy imbirem marynowanym..mmm palce lizać.....dosłownie..... bo można jeść palcami:)..ja wole pałeczki:)Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation