Inne

kulinarnie-ciasta,b-piecz.serniki,desery,galaretki

Ryż na mleku z musem truskawkowym

Mus:

250g truskawek

½ szklanki wody

¼ szklanki wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżeczek cukru

Ryż:



1 szklanka ryżu

5 szklanek mleka

5 łyżeczek cukru

nasiona z ½ laski wanilii

* Mus: truskawki (mogą być mrożone) gotujemy do miękkości razem z ½ szklanką wody. Dodajemy cukier. Rozdrabniamy dokładnie blenderem. Dodajemy wodę wymieszaną z kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej. Chwilę gotujemy do zgęstnienia.



* Ryż: ryż wsypujemy do garnka z mlekiem. Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości ryżu – około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukier oraz wanilię.

* Do pucharków nakładamy mus truskawkowy, następnie ryż. Smakuje na ciepło jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation