Kuchnia

Tarta.

Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
1-2 łyżeczki wody

Masa:
½ kg sera (najlepszy w wiadereczku)
100 g masła
160 g cukru
2 jajka
2 żółtka
4 łyżki śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego
1/2 op. cukru waniliowego
dżem pomarańczowy
skórka z 2 obranych pomarańczy

Mąkę dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść na elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min.
Skórkę pomarańczową ugotować do miękkości, odcedzić a następnie zmiksować.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i jajkami. Do masy po kolei dodawać proszek budyniowy, śmietanę i ser. Na koniec wmieszać skórkę pomarańczową.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C i piec w nim spód przez ok 15 min. Po tym czasie ciasto posmarować dżemem pomarańczowym i wylać na nie masę serową. Całość piec ok 40 min.

Ciasto dekorujemy plastrami pomarańczy, które gotujemy przez 5 min. w syropie z wody i cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation