Kuchnia

Kulinaria

Pulled pork - Buszująca w kuchni

Pulled pork czyli szarpana wieprzowina. Jeśli macie wolne 6 godzin to bardzo polecam ten przepis. Smak potrawy wynagrodzi Wam dłuuuugi czas oczekiwania. Lubię ten sposób pieczenia. Nie jest pracochłonny, a mięso wychodzi bardzo delikatne. Trzeba tylko pamiętać, aby absolutnie nie zwiększać temperatury. Karkówka ma się piec długo i wolno.

Składniki

karkówka, 2 kg
Przyprawy:

chili, pieprz cayenne, ostra papryka, po 1/2 łyżki
wędzona papryka, sól, pieprz kolorowy, rozmaryn, tymianek, kolendra, po 1 łyżce
brązowy cukier, 3 łyżki
Marynata:

przegotowana, zimna woda, 1,5 l
cukier brązowy, sól, po 3 łyżki
liście laurowe, ziele angielskie, po 3 szt.
mieszanka przypraw, 3 łyżki
Dodatki:

bułki
cebula, 1 duża
masło, 2 łyżki
ocet balsamiczny, 3 łyżki
miód, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. W dużym naczyniu/garnku przygotować marynatę. Włożyć karkówkę i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu wyciągnąć mięso. Osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (nie zużyłam całej). Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 110 stopni. Wstawić naczynie z karkówką na środkową półkę. Piec przez 6 godzin (0,5 kilograma mięsa piecze się 1,5 godziny). Po upieczeniu ostawić mięso na 30-60 minut, aby odpoczęło. Następnie podzielić na małe paseczki za pomocą dwóch widelców.
Cebulę pokroić w piórka. Zeszklić na bardzo delikatnym ogniu na roztopionym maśle. Kiedy zmięknie wlać ocet i miód. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze 2-3 minuty do momentu, aż płyny się zredukują, a całość lekko zgęstnieje.
Bułki przekroić, na każdej położyć poszarpaną karkówkę i cebulę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation