Kuchnia

desery

Kakaowe babeczki z czekoladą
składniki na 12 sztuk

200 g mąki
100 g cukru
2 łyżki ekstraktu z wanilii
3 łyżki masła
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
sól
2 jajka
150 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady

dodatkowo

12 łyżeczek galaretki z czarnych porzeczek
kakao do oprószenia

krem mascarpone

500 g mascarpone
250 ml kremówki
150 g białej czekolady
2 łyżki ekstraktu kawowego
30 ml amaretto


Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Kremówkę lekko ubić, dodać mascarpone i przestudzoną czekoladę, ubić na sztywno. Dodać ekstrakt kawowy i amaretto, wymieszać krótko na niskich obrotach miksera. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Mąkę wymieszać z kawą, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Masę jajeczną dodać do mąki i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Do foremek nałożyć po łyżce masy, następnie łyżeczce galaretki porzeczkowej i przykryć kolejną łyżką masy.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, udekorować babeczki i lekko oprószyć kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation