Kuchnia

Ciasta

Ekspresowe Brownie Jamiego Olivera

Ekspresowe Brownie Jamiego Olivera
Intensywnie czekoladowe ciasto: mokre i gliniaste. Z bardzo ciekawym akcentem kandyzowanego imbiru i posypką bakaliową. I choć w zasadzie każde brownie jest ekspresowe ten przepis jeszcze skraca czas przygotowania. Testowałam go dwukrotnie (za pierwszym razem ciasto całkowicie mi nie wyszło - jak na ironię gdyż brownie to z założenia nieudany murzynek). Tym razem jestem zadowolona z efektów.

brownie jamiego
Składniki

200 g ciemnej czekolady
200 g brązowego cukru
250 g miękkiego masła
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
4 czubate łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
6 płaskich łyżek gorzkiego kakao
łyżeczka ekstraktu z wanilii
garść imbiru kandyzowanego w cukrze (kupiłam w Kuchniach Świata)
suszone owoce i bakalie na wierzch ciasta

Wykonanie

Całe ciasto należy przygotować w melakserze.

Połamaną na kostki czekoladę wrzucić do malaksera, włączyć urządzenie i w trakcie pracy dodać kawałki masła, mąkę z proszkiem do pieczenia, imbir, kakao, ekstrakt i po jednym jajku. Po jakiś 2 minutach ciasto jest wymieszane.

Arkusz papieru do pieczenia zgnieść w dłoniach i zmoczyć w wodzie. Umieścić w formie 20x32 lub o podobnej wielkości. Wylać ciasto. Na wierzchu rozrzucić bakalie. Piec około 20 minut w temperaturze 190oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation