Kuchnia

gotowanie

Bramboraki z boczkiem i cebulką | sio-smutki! Monika od kuchni

Składniki na 6 sporych placków:
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
1 jajko
2 pełne łyżki maki pszennej
100 g. boczku wędzonego w plastrach
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
1/3 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Boczek i cebulę kroję drobno, najpierw na niewielkiej ilości oleju podrumieniam boczek, po czym dorzucam cebulkę. Smażę razem do zrumienienia cebuli. Obrane ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję do nich jajko, szczypiorek, majeranek i podsmażoną cebulkę z boczkiem. Dosypuję mąkę, doprawiam pieprzem i solą. Dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej na dużej patelni i wykładam spore porcje ciasta, formując duże podłużne placki. Smażę je po ok. 3 minuty z każdej strony. Najlepsze są gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation