Kuchnia

KOTLECIKI PULPECIKI

Pieczone klopsiki z kurczaka

Pieczone drobiowe klopsiki /4 porcje, 12 sztuk

2 kromki chleba, podarte na małe kawałki (1 szklanka)

1/3 szklanki mleka

80g boczku w plastrach, drobno posiekanego

1 mała cebula, drobno posiekana

1 mały ząbek czosnku, posiekane

2 łyżki oliwy z oliwek

1 duże jajko

450g piersi z kurczaka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Rozgrzać piekarnik do 210°C. Chleb namoczyć w mleku w małej misce aż zmięknie, około czterech minut.

Na łyżce oliwy smażyć boczek, cebulę i czosnek, dodać sól i pieprz, trzymać na średnim ogniu około 6 minut.

Odcisnąć chleb, aby usunąć nadmiar mleka. Lekko roztrzepać jajko w dużej misce, a następnie połączyć z kurczakiem, 1 łyżką koncentratu, boczkiem, chlebem i pietruszką. Uformować 12 klopsików i ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

Wymieszać razem pozostały koncentrat i oliwę, a następnie posmarować tą mieszanką klopsiki. Piec w górnej części piekarnika aż klopsiki będą gotowe przez 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation