Kuchnia

kasze

Składniki
150g soczewicy czerwonej/zielonej

2 ugotowane ziemniaki
1 mała cebula
100g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
lub
kmin rzymski, kolendra


Soczewice gotujemy w osolonym wrzątku, soczewica powinna być miękka, lekko rozgotowana ale nie wodnista.

Soczewicę i ziemniaki miksujemy blenderem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na łyżeczce masła drobno pokrojoną cebulę i czosnek, posiekane świeże liście szpinaku. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko mieszamy, aby połączyć wszystkie składniki.

Z masy formujemy zgrabne kuleczki, turlamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym.

Takie danie można podać z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem, do tego surówka z marchewki, pomidorki, lub surówka słodko-kwaśna z białej kapusty.

Zamiast soczewicy czerwonej można użyć zielonej.

Zamiast szpinaku można dodać natkę pietruszki, koperek, ugotowaną marchewkę, ser.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation