Kuchnia

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy
Składniki
•150 g mąki ryżowej
•100 g mąki ziemniaczanej
•70 g mąki gryczanej
•2 łyżeczki suszonych drożdży
•300 ml letniego mleka
•jajko
•łyżeczka soli
•łyżeczka cukru

Instrukcja
1.W garnuszku gotujemy mleko, aby było letnie.
2.Mąki łączymy ze sobą. Dodajemy drożdże, cukier i sól.
3.Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy mleko, cały czas wyrabiając ciasto łyżką lub miskerem.
4.Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej mieszamy.
5.Po kilku minutach przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią.
6.Misę stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
7.Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem (u mnie okrągła, ale może być keksówka).
8.Zwilżamy wodą dłonie i wygładzamy powierzchnię ciasta.
9.Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze 45 minut.
10.Chleb pieczemy z 190 stopniach przez 35-45 minut. Chleb będzie gotowy w momencie, aż skórka się zarumieni, a po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie ona sucha.
11.Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy przez podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation