Kuchnia

Własne przepisy

Chiński ryż smażony(własny przepis?

Składniki:
3 woreczki ryżu
2 cebule
mrożone warzywa chińskie(ja kupuję mieszankę warzywną chińską z lidla) - połowę opakowania
pierś z kurczaka 0,3kg
sos sojowy ciemny, olej sezamowy, granulowany imbir, pieprz prawdziwy, czosnek granulowany, sól, 1 kostka bulionu wołowego i 1 kostka rosołu cielecego.


Kroimy pierś z kurczaka na drobne kawałki i marynujemy przez godzinę w marynacie. Marynata : czosnek granulowany, łyżka oleju sezamowego, sól, imbir, łyżka oleju palmowego(można zastąpić olejem którego używamy do smażenia, ja daję olej palmowy ponieważ dodaje nutkę smaku dymnego).
Gotujemy ryż na twardo. Przygotować bulion z kostek rosołowych.
Ugotowany ryż wymieszać z bulionem(całym). Odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie usmażyć zamarynowanego kurczaka(już nie dodawać oleju do smażenia). Cebulę pokroić w grubsze piórka i podsmażyć razem z rozmrożonymi warzywami.
Dodać wszystko do ryżu i całość podsmażać na wolnym ogniu aby lekko odparowała woda. Doprawić sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation