Kuchnia

CHLEB

Chlebki pita

Bardzo ważne w tym przepisie jest to, aby na prawde porządnie rozgrzać kamień lub blachę, na której będziemy piec chlebki, bo inaczej nie wyjdą nam kieszonki.

Składniki:

450 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
280g letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo oliwa do posmarowania przed pieczeniem

Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Dodać sól, wodę i oliwę. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić je na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, podzielić je na 10 części, z każdej uformować kulkę. Kulki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie należy zacząć rozgrzewać piekarnik z kamieniem lub blachą do 230 stopni C.

Po wyrośnięciu każdą kulkę wałkować na owalny placek o grubości około 5 mm. Przykryć placuszki ściereczką i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Chlebki posmarować po wierzchu oliwą i razem z papierem do pieczenia przełożyć ostrożnie na gorącą blachę lub wkładać po 2-3 sztuki na rozgrzany kamień. Piec około 6-8 minut - chlebki mają się napuszyć i trzymać kształt.

źródło http://smakmojegodomu.blox.pl/2013/04/Chlebki-pita.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation