Kuchnia

Ciasta i torty

Torcik czekoladowo malinowy

Biszkopt:

* 1 jajko

* 1/3 szklanki cukru

* 1/4 szklanki mąki

* 1 czubata łyżka kakao

* 2 łyżki zimnej wody



Mus czekoladowy:

* 300 g śmietany kremówki

* 150 g gorzkiej czekolady

* 1 czubata łyżeczka żelatyny

* 3 łyżki wrzątku



Galaretka malinowa:

* 400 g malin

* 1 galaretka malinowa

* 250 ml wrzątku



Masa serowa:

* 800 g serka homogenizowanego

* 2 galaretki malinowe

* 300 ml wrzątku

* 2 łyżki cukru pudru



Jajko oraz cukier ubijamy na jasną, puszystą masę, do której dodajemy wodę oraz mąkę przesianą z kakao. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

100 ml kremówki podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy śmietanka zacznie parować zdejmujemy ją z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili, aż czekolada się rozpuści, a następnie do ciepłej czekolady dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Masę czekoladową odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając.

Kiedy czekolada osiągnie temperaturę pokojową ubijamy pozostałą kremówkę i dodajemy ją do niej. Mus przelewamy na przestudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią zamrożone wcześniej maliny. Mieszamy do chwili aż galaretka zacznie tężeć, a następnie przelewamy ją na schłodzony mus i wstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny.

Biszkopt z musem i malinami wyjmujemy z tortownicy i przekładamy do wysokiej tortownicy o średnicy 24-25 cm.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej, a następnie łączymy je z zimnymi serkami i cukrem pudrem. Kiedy masa zacznie tężeć (zbyt płynna przecieknie przez spód tortownicy) wylewamy ją na biszkopt dbając o to, by szczelnie wypełniła przestrzeń między biszkoptem a ściankami tortownicy.

Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation