Kuchnia

Przepisy

Kotlety jaglano - szpinakowe

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej (nie ugotowanej)
1 opakowanie świeżego szpinaku -450 g
2 jajka
mała cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
olej kokosowy


Kaszę jaglana wypłukać na sitku kilka razy. Do garnka wlać 2,5 szklanki wody i wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 min. pod przykryciem, nie mieszać (aby się nie przypaliła). Małą cebule pokroić drobno razem z czosnkiem, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać pokrojony czosnek, gdy cebula będzie miękka dodać szpinak, dusić aż szpinak zmięknie i odparuje woda.
Podsmażony szpinak odsączyć z nadmiaru wody. Dodać do kaszy jaglanej, wbić 2 jajka, przyprawić solą, pieprzem, gałka muszkatołową. Wymieszać i formowa kotlety. Na rozgrzana patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek, smażyć kotlety z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation