Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Fit ciastka czekoladowe a'la pieguski


Składniki:

100 g mąki owsianej
100 g mąki ryżowej
100 g mąki kokosowej
3/4 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
150 g oleju kokosowego
4 łyżki ksylitolu
9 kropli olejku waniliowego
2 jajka
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady


Mąki, sodę i sól wymieszaj ze sobą w misce.
Olej kokosowy zmiksuj z ksylitolem, olejkiem waniliowym, jajkami i olejkiem waniliowym na gładką masę (w Thermomixie 1 min, poz.5).
Do zmiksowanej masy stopniowo dodawaj mieszankę mąk z sodą i solą.
Gorzką czekoladę pokrój na małe kawałeczki, wsyp do gotowej masy na ciastka i delikatnie wymieszaj.
Piekarnik nastaw na 170 stopni, grzanie góra-dół.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto nabierz na łyżkę, przełóż na rękę i uformuj kulę.
Przygotowaną kulę spłaszcz w rękach i ułóż na papierze.
U mnie na blaszce zmieściło się 12 ciastek, więc musiałam rozłożyć pieczenie na dwie tury.
Pamiętaj, aby zachować odstępy między ciastkami, bo w trakcie pieczenia odrobinę urosną.
Piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation