Kuchnia

Food

Placki ziemniaczano-warzywne (bez jajek)
Składniki:

4 małe ziemniaki (lub 2 większe)
1 marchew
1 cukinia (niewielka)
jasna część z 1 pora
250 g świeżego młodego szpinaku
pęczek szczypiorku
ząbek czosnku
2 czubate łyżki mąki
sól i pieprz
ulubione zioła (użyłam tymianku i suszonej natki pietruszki)
olej do smażenia

Warzywa umyć, obrać ziemniaki i marchew, razem z cukinią zetrzeć na tarce, przełożyć na sito by odciekły. Por kroimy w pół plasterki. Szczypior siekamy. Szpinak parzymy wrzątkiem na sicie, szybko przelewamy zimną wodą (lekko zmięknie, ale nie straci jędrności), połowę siekamy. Drugą połowę przyrządzamy do podania, np. z vinaigrette. Przygotowane warzywa mieszamy z mąką i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.Na rozgrzanym oleju smażymy placki, aż zrumienią się, z obu stron. Najlepiej smakują gorące, podane z zieleniną, dlatego proponuję pozostały szpinak z sosem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation