Kuchnia

Kuchnia

Uwielbiam gotować: Ciasto Zielone jabłuszko

Ciasto Zielone jabłuszko
[blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm]

Składniki:
Biszkopt z 3 jajek
Masa jabłkowa:
3 zielone galaretki np. agrestowe
1 litr wrzątku
5 dużych jabłek
połówka dużej cytryny
Masa śmietankowa:
400 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania




1. Masa jabłkowa: Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku, mieszam do całkowitego rozpuszczenia i odstawiam do ostudzenia.

2. Jabłka obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach, skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

3. Do tężejącej galaretki dodaję starte jabłka, mieszam.

4. Do blachy wkładam biszkopt, na który wykładam prawie stężoną, gęstą masę jabłkową z galaretką. Nie wolno wykładać na biszkopt masy płynnej, gdyż galaretka wsiąknie w ciasto i wypiek się nie uda.

5. Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiam do napęcznienia. Następnie podgrzewam żelatynę w mikrofalówce do rozpuszczenia. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę dodaję do ubitej kremówki. Dokładnie mieszam.

6. Na warstwę jabłek z galaretką wykładam masę śmietanową, wyrównuję powierzchnię łyżką. Wierzch posypuję kokosowymi wiórkami. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin.

http://www.uwielbiamgotowac.com/2015/04/ciasto-zielone-jabuszko.html#.Vdn_xCXtmko
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation