Kuchnia

16:00

Pizza ze szparagami

Składniki:

ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka oliwy
5 g świeżych drożdży
szczypta cukru

dodatkowo:
kilka szparagów
1 łyżeczka masła
50 g śmietany 18%
15 g parmezanu
50 g mozzarelli


Przygotowuje szparagi – odcinam im „zdrewniałe” białe kawałki na samym dole łodygi. A potem obieram, ale tylko od dołu, tak z 1/3 dolnej części.
Związuje szparagi nicią i wstawiam do wrzącej, lekko osolonej wody, tak aby łepki wystawały ponad wodę. Gotuje do miękkości.

Czas na ciasto. Drożdże rozpuszczam w wodzie, dodaje cukier i mieszam.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję rozrobione drożdże, oliwę i mieszam.
Przekładam na blat i wyrabiam.
Smaruję ciasto delikatnie oliwą i wkładam do miski. Przykrywam ściereczkę i odstawiam aby podrosło na około 25-30 minut.

W tym czasie robię sos serowy. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję śmietanę a potem parmezan. Mieszam dokładnie.

Ciasto podsypuje lekko mąka i formuje niewielkie pizze. Układam gotowe na papierze do pieczenia.
Smaruję sosem serowym.
A na sos kładę szparagi i posypuje startym na grubych oczkach serem mozzarella. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 15 minut.

Gotowe – smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation