Kuchnia

16:00

Kluski kładzione
Składniki

150 g mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
ok. 1/4 szklanki wody
1 jajko
sól


Do przesianej mieszanki z obu rodzajów mąki wlewamy wodę (gdy użyjemy gazowanej, kluski będą delikatniejsze), wbijamy jajko, solimy(można dodać ulubione przyprawy, np.pieprz, kmin, itp.) i dokładnie wyrabiamy, wtłaczając do ciasta jak najwięcej powietrza, które je spulchnia. Można również wszystkie składniki zmiksować. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na osolony wrzątek z dodatkiem oliwy, mieszamy, gotujemy, odcedzamy, polewamy gorącą wodą, osączamy. Podajemy solo, z sosami, śmietaną i cukrem, owocami.



UWAGA: Warto mieć w zapasie trochę więcej mąki. Jeśli masa będzie za rzadka i trudno będzie formować kluski, należy po prostu dosypać trochę mąki. Ta uwaga dotyczy wszystkich przepisów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation