Kuchnia

Wypieki

Ciasto japonka
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

200 g maku, zmielonego
4 jajka
500 g jabłek, startych na tarce
3/4 szklanki cukru
125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
5 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji

SKŁADNIKI NA PIANKĘ ŚMIETANKOWĄ:

250 g serka śmietankowego, mielonego np. Philadelphia
1 galaretka brzoskwiniowa
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka gorącej wody

SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:

300 g jabłek
1 galaretka brzoskwiniowa
1/2 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto makowe powinny być w temp. pokojowej.
Mak zalewamy niewielką ilością wrzątku i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dodajemy mak, starte jabłka na tarce o grubych oczkach odciśnięte z nadmiaru soku. Następnie dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt. Miksujemy po dodaniu każdego składnika tylko do połączenia. Białka miksujemy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z ciastem. Formę o wym. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą (możemy je podzielić lub połączyć razem) i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
Serek w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz wlewamy 1 szklankę galaretki lekko tężejącej. Dokładnie miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta makowego. Wkładamy do lodówki na około 15-30 min. do ścięcia.
300 g jabłek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pozostałą galaretką. Delikatnie wykładamy na warstwę serową. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation