Kuchnia

food

SLODKIE ZAPOMNIENIE.BLOGSPOT.COM: CZEKOLADA DAKTYLOWA Z
ORZECHAMI

Składniki:
100g daktyli bez pestek + 1 szklanka wody
150g oleju kokosowego
2 łyżki ciemnego kakao lub karob
garść dowolnych orzechów


Wykonanie:
daktyle namoczyłam w szklance wody około godziny wcześniej nim zabrałam się za przygotowanie czekolady, natomiast autorka przepisu sugeruje aby daktyle zalać wodą i gotować do chwili, aż większa część płynu wyparuje. Chodzi o to żeby daktyle były miękkie bo wtedy bez problemu możemy je zblędować na papkę
dodajemy teraz olej kokosowy ( można go lekko rozpuścić i w pół płynnej postaci dodać do masy ) ,ciemne kakao lub karob oraz posiekane orzechy całość mieszamy
formę do keksówki 20x10cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę, powierzchnię wyrównujemy
czekoladę wkładamy do lodówki na 2 godziny, ja zostawiłam na całą noc , następnego dnia pokroiłam ją na małe kwadraty.*
· * rada: warto sprawdzić czekoladę po upływie około 20 minut od włożenia jej do lodówki bo może się zdarzyć, że czekolada się Wam rozwarstwi czyli olej wypłynie i zastygnie na wierzchu tabulki, polecam wtedy wyciągnąć czekoladę z foremki , masa wówczas jest już na tyle plastyczna , że bez problemu można ją zagnieść i na nowo uformować i włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i już po problemie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation