Kuchnia

WYPIEKI

Składniki
200 g - masła
1 szklanka - cukru
6 - jajek
1 - cytryna
1 kieliszek - wódki
2½ szklanki - mąki tortowej
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
2 łyżki - oliwy
szczypta soli
Lukier
sok z ½ cytryny
½ szklanki - cukru pudru

Opis przygotowania

Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, wódkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, oliwę i sól. Delikatnie wymieszać. Dodać pianę z białek.

Przełożyć do wąskiej blaszki (forma wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temp. 180-190 st. C przez ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem.

Wyłożyć z formy i pokryć lukrem, zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Można dekorować wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation