Biżuteria

Biżuteria

Ciasto zebra Polecamy

Składniki

- 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 5 jajek osobno żółtka i białka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka białej oranżady
- szklanka oleju

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem, dolewamy stopniowo olej, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy proszek do pieczenia i oranżadę, delikatnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy je stopniowo do ciasta, dokładnie mieszamy. Ciasto rozdzielamy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy a do drugiej dwie łyżki mąki, również mieszamy. Do brytfanek przelewamy ciasto raz jasne, raz ciemne. Brytfanki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation