Kuchnia

kuchnia

Składniki na ok. 20 pierożków

papier ryżowy mniejszy 20 arkuszy
2 szklanki upieczonej dyni
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub drobnej orkiszowej
2 szklanki drobno pokrojonego jarmużu
1 ząbek czosnku
2-3 cm utartego kłącza imbiru
szczypta soli morskiej lub himalajskiej do smaku
1 łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła
1/2 czerwonej cebulki
1/3 szklanki orzechów włoskich
szczypta mielonego kopru włoskiego (opcjonalnie)
szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie)
kilka gałązek świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego
szczypta gałki muszkatołowej
uprażony sezam do serwowania

Przygotowanie:

Dynię pokrój w kostkę, dopraw solą i oprósz mielonymi nasionami kopru i kolendry. Upiecz do miękkości w ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.

Upraż delikatnie orzechy na suchej patelni i posiekaj drobno wraz z tymiankiem. Dodaj do miski, w której będzie farsz.

Jarmuż umyj w ciepłej wodzie, odetnij jego stwardniałe części, pozostałe liście potnij drobno. Cebulkę posiekaj w drobniutką kostkę.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane i podsmaż jarmuż wraz z cebulką, po chwili dodaj utarty ząbek czosnku, imbir oraz przyprawy i orzechowo tymiankowa kruszonkę. Przełóż do miski.

Wymieszaj wszystkie składniki farszu i rozgnieć wszystko widelcem. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej jednolitą masę możesz ją bardzo krótko zblendować.

Nakładaj zwilżonymi dłońmi lub łyżeczką farsz na namoczony wcześniej w gorącej wodzie arkusz papieru ryżowego. Osusz go kuchennym ręcznikiem papierowym, rozłóż, dodaj farsz i zawiń delikatne, tak aby powstał mały pierożek. Układaj gotowe pierożki w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj ok 4 minuty od momentu zagotowania wody.

Na zdrowie!

http://gotujzdrowo.com/pierozki-z-pieczona-dynia-kasza-jaglana-jarmuzem-i-orzechem-wloskim/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation