Święta i uroczystości

wielkanoc

Puszysta babka cytrynowa | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki

4 duże jajka
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
180 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
sok z 1,5 cytryny
5 łyżek cukru pudru

Wykonanie

Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Następnie wyjmujemy ciasto z formy. Przygotowujemy lukier cytrynowy. Do cukru pudru dodajemy kilka kropli soku z cytryny i mieszamy, do utworzenia jednolitej gęstej masy. Stopniowo dodajemy sok z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji. Babkę polewamy lukrem. Możemy ozdobić ją drobno startą skórką z cytryny wymieszaną z cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation