Kuchnia

Napoje, nalewki,alkohol

Nalewka z jarzębiny - jarzębinówka

Jarzębina wymaga szczególnego traktowania, ponieważ surowa dla człowieka jest niejadalna - powoduje wymioty. Dlatego najpierw musimy ją zmrozić na noc umieścić w zamrażarce. (lub zbierać po przymrozkach). Rozmrożoną dla odmiany trzeba przepłukać we wrzątku, by pozbyć się goryczki.
• 1 kg jarzębiny
• 300 g cukru
• pół litra wody
• pół litra spirytusu
• trochę skórki z cytryny
• sok z połowy cytryny
Odstawić na około czterech tygodni. Następnie zlewamy płyn, owoce cukrem i zostawiamy na tydzień co kilka dni mieszając. Ten cukier wydobędzie jeszcze trochę alkoholu pozostałego w owocach jarzębiny. Uzyskany płyn łączymy z tym odlanym wcześniej i całość zlewamy do butelek.
Nalewka z jarzębiny powinna leżakować co najmniej z rok.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation