Design

Design

My Culinary Art: Ciasto marchewkowo-kokosowe

Składniki na tortownicę 19 cm:
160 g masła
200 g cukru brązowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 płaska łyżeczka soli
4 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
120 ml naturalnego jogurtu
400 g marchewki, startej na grubej tarce
400 g mąki orkiszowej (użyłam pszennej)
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:
250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone)
2 łyżki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:
owoce miechunki do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodajemy przyprawy, sól i jogurt naturalny. Zmniejszamy obroty do minimum i powoli dodajemy marchewkę i skórkę pomarańczy. Miksujemy jeszcze przez chwilę. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy łyżką.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Do formy przekładamy marchewkową masę, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 h do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, przez pół godziny studzimy w formie, następnie formę ściągamy, a ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Z wystudzonego ciasta ucinamy górną nierówną część, przekładamy na paterę. Śmietanę (lub mascarpone) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch i boki ciasta, a następnie całość dokładnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy owocami miechunki. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation