Kuchnia

UsefulRecipes

Ciasto ucierane z kruszonką

Składniki:

125 g masła
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego DELECTA
2 jajka
180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA
90 g śmietanki 30%
600-800 g owoców (u mnie rabarbar, jabłko, truskawki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszysty krem, następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując.

Mieszamy suche składniki (mąki, proszek do pieczenia).
Do utartej masy dodajemy w dwóch turach suche składniki i śmietankę. mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.

Blaszkę (ja użyłam prostokątnej 20x31cm - może być ciut większa/mniejsza) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto.

Owoce jeśli są mrożone rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na ciasto.

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
60 g roztopionego masła
Mieszamy składniki na kruszonkę, palcami lub łyżeczką. Posypujemy ciasto.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach ok 45-55 minut do tzw suchego patyczka. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation