Inne

światło,świece

Składniki:

25 dag masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
36 dag serka naturalnego kremowego ("Twój Smak")
6 jajek
2,5 łyżeczki cukru waniliowego
3 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masło i bułka tarta do przygotowania foremki

cukier puder do posypania babki

Przepis: Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Miękkie masło zmiksować na gładki krem, dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, aż powstanie puszysty, biały krem. Dodać serek kremowy w trzech turach i dalej miksować. Dodawać jajka i dalej miksować mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i krótko zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w trzech - czterech turach) i wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć łyżką do przygotowanej foremki. Piec przez 65 minut (do tzw. suchego patyczka) na drugiej półce od dołu w temperaturze 160 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, wystudzić w foremce. Posypać cukrem pudrem przez siteczko.

Smacznego!
Uwagi: Masło można zastąpić margaryną. Do ciasta można dodać aromat pomarańczowy. Można też dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wystudzoną babkę można polać lukrem (cukier puder wymieszany z gorącą wodą lub mlekiem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation