Kuchnia

jedzenie

Aromatyczna fasolka szparagowa w curry

Składniki:

500 g fasolki szparagowej
3 łyżki masła
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka mieszanki ziół Garam masala
(kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, anyż, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa)
1 łyżeczka curry
sól
2 jajka
świeża kolendra

Wykonanie:

1. Fasolkę umyć, odciąć szypułki. Ugotować al dente w osolonej wodzie (ok. 15 min).
2. Do smażenia najlepiej użyć sklarowanego masła (masło rozpuścić na patelni
i podgrzewać na średnim ogniu aż do spienienia, następnie delikatnie zebrać pianę).
3. Na patelnię wsypać cukier i energicznie mieszać do rozpuszczenia, kolejnym krokiem będzie dodanie pozostałych przypraw.
Ponownie przemieszać wszystkie składniki do całkowitego połączenia.
4. Ugotowaną i osączoną fasolkę wrzucamy na patelnię, podsmażamy ją co jakiś czas mieszając.
5. Po 4-5 min. przesuwamy fasolkę na brzeg patelni i wbijamy jajka.
Smażymy do ścięcia białka.

Podajemy ze świeżymi listkami kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation