Kuchnia

salatki

Wiosenna sałatka z kuskus

100 g kaszy kuskus
1 mała puszka kukurydzy
1 średni zielony ogórek (albo 1 duży ogórek kiszony)
1/2 papryki (np. czerwona, pomarańczowa, żółta)
1 łyżka majonezu (ewentualnie jogurtu)
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek tymianku

Przygotuj kaszę kuskus według wskazówek na opakowaniu: Przygotowaną kaszę wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą (około 1,5 cm ponad kaszą), przykryj pokrywką i odstaw na około 10 minut.
W tym czasie umyj i obierz ogórka, następnie pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, następnie pokrój ją w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Sałatkę przypraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma listkami tymianku. Dodaj łyżkę majonezu albo gęstego jogurtu (nie jest to konieczne) i ponownie wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation