Kuchnia

torty i desery

Creme Caramel

ilość porcji: 4
Karmel:
3 łyżki cukru
1 łyżeczka wody
Krem:
1/2 litra mleka
3 jajka
100 g cukru

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 10 min | Czas dodatkowy: 1 godz, chłodzenie
1.Przygotować karmel: do naczynia żaroodpornego wlać wodę i dodać cukier. Gotować na dużym ogniu, aż będzie brązowy. Zdjąć z ognia - na dnie naczynia powinna powstać cienka warstwa karmelu. 2.W rondelku podgrzać mleko na małym ogniu, ale nie doprowadzić do wrzenia. 3.W miseczce wymieszać cukier z jajkami. 4.Wlać mleko do mieszaniny z jajkami. Dobrze wymieszać i przelać do naczynia żaroodpornego, na warstwę karmelu. 5.Piec przez 40 minut na dolnej półce piekarnika w 175 stopniach C. Nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. 6.Wyjąć z piekarnika i wstawić na godzinę do lodówki. 7.Przed podaniem przykryć naczynie talerzem, ostrożnie odwrócić je do góry dnem i lekko potrząsnąć, aby karmel też odszedł od naczynia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation