Kuchnia

Zimowe konserwy

Śliwkowe powidła z czekoladą i cynamonem

- 2kg śliwek
- 400g cukru*
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 tabliczki czekolady lub 5 łyżek dobrego kakao

* można dać więcej cukru jeśli ktoś lubi słodsze
Śliwki umyć, przebrać i usunąć pestki. Wrzucić do dużego garnka i dolać 250ml wody żeby nie przywarły zanim puszczą sok. Trzymać je na małym gazie, od czasu do czasu mieszając. Po ok 2h dosypać cukier i dobrze go wymieszać – po ok. 10 minutach, wyłączyć gaz i zostawić do ostygnięcia. Po przestygnięciu (nie muszą być zimne ale nie powinny być wrzące) zmiksować blenderem na gładką masę. Po zmiksowaniu dodać czekoladę (lub kakao) i cynamon i podgrzewać 30-60 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji (po ostygnięciu zgęstnieją więc nie musi być bardzo gęste). Podczas tego ostatniego etapu trzeba tylko uważać żeby nie przypalić garnka ;)

Gorące wkładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem – nie trzeba ich pasteryzować
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation