Kuchnia

Niam

Tradycyjna krówka - Przepis - Smaker.pl

Lekkie ciasto, pyszny budyniowo - maślany krem powinien wielu zwolennikom słodkości przypaść do gustu:-)) Krem znalazłam jakiś czas temu na jednym z blogów i jest to najsmaczniejszy krem budyniowy jaki jadłam. Polecam wszystkim.
Składniki

Jajka 6szt.
Cukier 1szklanka do ciasta + 3łyżki do masy
Mąka pszenna 1szklanka do ciasta + 3łyżki do budyniu który będziemy gotować
Proszek do pieczenia 1łyżeczka
Kakao gorzkie 2łyżeczki
Cynamon 1łyżeczka
Mleko 0,5l
Żółtka 2szt.
Mąka ziemniaczana 2łyżki
Cukier waniliowy 1szt.
Masło 150g
Puszka kajmaku
Orzechy włoskie 100 - 150 g

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Jajka ubić ze szklanka cukru ( ubijam je około 15 minut żeby były bardzo puszyste ) Powoli dodajemy przesianą szklankę mąki i proszek. Następnie kakao i cynamon. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną np: kaszą manną blaszkę o wymiarach 25x30 lub 28x23 i pieczemy w 170 stopniach około 40minut.
Po upieczeniu studzimy.

Przygotowujemy krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i 3łyżkami cukru. Drugą zmiksować z 2 żółtkami i 3 łyżkami mąki pszennej oraz 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.Dodać do gotującego się mleka,mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Ja jeszcze gorący budyń zanim go odstawię do ostudzenia rozbijam mikserem żeby pozbyć się ewentualnych grudek powstających podczas gotowania.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodając wystudzony budyń, cały czas miksując.
Ciasto musimy przekroić na dwa placki. Można nasączyć je mocniejszą herbatą lekko osłodzoną lub tym co sami lubimy najbardziej. Przekładamy kremem, przykrywamy drugim plackiem.
Kajmak przekładamy do garnuszka i lekko go podgrzewamy aby nam się lepiej rozsmarowywał. Wykładamy go na wierzch ciasta wyrównujemy i posypujemy posiekanymi orzechami.
Przechowujemy ciasto w lodówce jednak przed podaniem dobrze jest je wyjąć nieco wcześniej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation