Kuchnia

zupy

Zupa rybna
SKŁADNIKI
1 kg ryby
2 duże pomidory
1 duża cebula
1 marchewka
1 mały kawałek selera
125 g ryżu
60 ml oliwy
2 jaja
sok z 1 cytryny
1 łyż^a siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprzy
liść laurowy
PORCJA DLA 6 OSÓB


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Rybę sprawić i umyć, podzielić na dzwonka i posolić.
2
Cebulę posiekać, marchew i seler pokroić w plastry, z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je na ćwiartki, usunąć pestki.
3
Do garnka wlać 1,5 1 wody, zagotować. Wrzucić warzywa, liść laurowy, sól i pieprz, wlać oliwę. Gotować na małym ogniu
przez 30 minut.
4
Włożyć rybę i dalej gotować przez 15 minut.
5
Dzwonka ryby wyjąć delikatnie i ułożyć na osobnym talerzu,
wyjąć także warzywa, zmiksować je i ponownie wrzucić do wywaru.
6
Wywar wstawić na ogień, wsypać ryż, gotować przez 20 minut, dy ryż będzie miękki zdjąć naczynie z ognia.
7
Jaja ubić, wymieszać z sokiem z cytryny, wlać powoli do zupy
ciągle mieszając.
8
Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Osobno podać
ugotowaną rybę polaną majonezem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation