Kuchnia

dlaczego brzuch rośnie :P

Szarlotka najlepsza
Szarlotka najlepsza krok po kroku
czas: ok. 45 minut liczba porcji: duża forma lub dwie mniejsze szarlotki
Składniki:

kruchy spód:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła
4 żółtka
beza:
4–6 białek*
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
2 słoiki jabłek duszonych
1 szklanka orzechów
cynamon
*im więcej białek, tym beza będzie wyższa, do tej na zdjęciu wykorzystałam 6 białek
Moje porady:

idealne kruche ciasto – jak zrobić
Przygotowanie ciasta na szarlotkę
KROK 1:
Odmierzam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i masło. Siekam lekko nożem, a potem rozcieram dłońmi, aż masło będzie w malutkich kawałkach.
Przygotowanie ciasta na szarlotkę
KROK 2:
Wbijam żółtka i całość zagniatam. Ciasto można włożyć na chwilę do lodówki, ale nie jest to konieczne.
Przygotowanie ciasta na szarlotkę
KROK 3:
Ubijam białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam.
Przygotowanie ciasta na szarlotkę
KROK 4:
Ciasto wałkuję na duży prostokąt lub dwa mniejsze (często robię dwie szarlotki w mniejszych formach). Możecie przełożyć ciasto do formy lub piec na blaszce. Radzę wałkować na papierze do pieczenia.
Przygotowanie ciasta na szarlotkę
KROK 5:
Na ciasto wykładam posiekane orzechy, na to duszone jabłka. Z wierzchu posypuję cynamonem.
Przygotowanie ciasta na szarlotkę
KROK 6:
Kładę na to pianę i z wierzchu przykrywam resztkami porwanego kruchego ciasta (można też zetrzeć na tarce, jak przy pleśniaku. U mnie zawsze zostaje ta odrobina ciasta po przygotowaniu spodów do formy, aby nie zapomnieć, możecie wcześniej odrobinę odciąć i zostawić właśnie na przykrycie z wierzchu. Wstawiam ciasto do nagrzanego do 170°C piekarnika (może być z termoobiegiem) i piekę ok. 30–40 minut, aż ciasto z wierzchu wyraźnie się zrumieni. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation