Kuchnia

chlebek

Chleb wiejski na zakwasie
Składniki:
Zakwas:
30 dkg mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
Chleb:
46 dkg mąki pszennej
50 dkg mąki żytniej
180 ml ciepłej wody
½ łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Chleb Wiejski
Sposób przyrządzenia:
Zakwas:
Mąkę przesiać do miseczki, dodać wodę i drożdże, dokładnie wymieszać i ugnieść. Z ciasta uformować kulę, przykryć w miseczce folią, odstawić na 2 dni. W tym czasie ciasto wyrośnie i zacznie wydzielać kwaśny zapach.
Chleb:
W ciepłej wodzie rozpuścić miód, dodać drożdże. Roztwór dodać do wymieszanych z solą mąk. Wymieszać. Energicznie ugniatając dodawać partiami przygotowany zakwas. Gdy ciasto będzie jednorodne i elastyczne uformować z niego bochen chleba lub umieścić w formie do pieczenia, posmarować olejem i odstawić przykryte ściereczką na 60 minut aby wyrosło. Ciasto przed pieczeniem możemy posypać makiem lub ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 30 – 40 minut. Upieczony chleb smarujemy wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation