Kuchnia

Pysznosci

Składniki
dla >6 osób

herbatniki, 350g
kajmak lub mleko skondensowane, 1 puszka(500g)
mleko, 3 szklanki
masło, 170g
jajka, 3
Mąka pszenna, 3 łyżki
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
cukier, 3/4 szklanki
cukier wanilinowy, pół opakowania
śmietanka kremówka, 36%, 250ml
Mascarpone, 250g
cukier puder, 2,5 łyżki
gorzka czekolada do ozdoby, 1/3 tabliczki
czas przygotowania: do 20 min

1. Budyń: 2 szklanki mleka podgrzać na wysokim lub średnim ogniu z cukrami i masłem. 1 szklankę mleka połączyć z mąkami i jajkami. Wlać masę z jajek do gorącego mleka, zagotować i mieszać energicznie aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia.

2. Bita śmietana: Śmietankę ubić, dodać cukier puder i mascarpone, miksować aż do powstania gładkiej i gęstej masy.

3. Mleko skondensowane w puszce włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby zakrywała ona całą puszkę. Gotować przez ok 2h. Nie dotyczy gotowego kajmaku.

4. Herbatniki ułożyć na dni formy. Zalać jeszcze ciepłym kajmakiem, następnie ułożyć kolejną warstwą herbatników, wlać budyń, ułożyć herbatniki i na końcu bitą śmietanę. Ozdobić startą czekoladą.

5. Wymiary foremki:30x22.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation