Hobby

fryzura

Kuchnia włoska: Pesto alla Genovese - Przepisy - Kuchnie świata - Polki.pl

Oto przepis na domowe „Pesto alla Genovese” krok po kroku.
Składniki:

4 pęki świeżej bazylii,
oliwa z oliwek
starty parmezan,
2-3 ząbki czosnku,
łyżka orzeszków piniowych,
szczypta soli gruboziarnistej.

Wykonanie:
Umyć, a następnie osuszyć pęki bazylii. Rozpocząć ugniatanie listków bazylii tłuczkiem w moździerzu – oryginalny przepis nakazuje ugniecenie około 30 listków bazylii co 1 ząbek czosnku. Gdy listki bazylii zaczną puszczać sok należy dodać parę orzeszków piniowych i kontynuować ugniatanie. Po orzeszkach piniowych dodać garść parmezanu, odrobinę soli gruboziarnistej i oliwy z oliwek – ugnieść. Gdy moździerz zapełni się naszym „Pesto” wylać sos do miseczki, a pozostałe składniki ucierać, aż do wyczerpania składników naprzemiennie dodając i ugniatając: listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, sól, oliwę z oliwek.

Gotowym „Pesto” można przyprawić makaron, na przykład typu „linguine”, „tagliatelle”, „bavette” itp. Można nim przełożyć „lasagne” lub okrasić nasze polskie kopytka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation