Kuchnia

Gril

Sos Jack Daniel's | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
1 ząbek czosnku
1 szklanka soku ananasowego
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki gotowego sosu (marynaty) teriyaki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki cebuli startej na drobnej tarce
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
50 ml whisky Jack Daniel's
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Czosnek w łupince ułożyć na suchej patelni i na wolnym ogniu podgrzewać przez około 10 minut z dwóch stron, aż będzie miękki. Zdjąć łupinkę a miąższ rozgnieść na miazgę lub zetrzeć na drobnej tarce.
W rondelku umieścić roztarty czosnek wraz z innymi składnikami sosu: sokiem ananasowym, wodą, sosem teriyaki, sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, cebulą, pieprzem cayenne oraz whisky Jack Daniel's. Zagotować mieszając aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować sos przez około 30 - 45 minut, aż osiągnie średnio gęstą konsystencję (syropu).
Używać do smarowania mięsa w końcowej fazie grillowania/pieczenia, oraz do podania z gotowym daniem. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiczku.
PROPOZYCJA PODANIA

Filety z łososia: Filety z łososia oprószyć lekko solą, posmarować oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12 - 15 minut lub grillować na grillu/patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia i na sam koniec grillowania, łososia posmarować pędzelkiem częścią sosu. Podawać z pozostałym sosem i krążkami cebuli smażonymi w panierce (przepis poniżej).
Steki z polędwicy wołowej z grillowanym pomidorem (po około 150 g każdy): grillować po około 2-3 minuty z każdej strony, pod koniec posmarować sosem Jack Daniel's. Mięso pokroić dopiero po kilku minutach od zdjęcia z grilla. Podawać z sosem Jack Daniel's oraz np. grillowanymi pomidorami (przepis poniżej).
Żeberka (muszą być chude i drobne): grillować metodą pośrednią (ZOB. ZDJĘCIE TUTAJ) ok. 60 minut. Pod koniec posmarować sosem Jack Daniel's i chwilę zrumienić uważając, aby marynata się nie przypaliła. Podawać z sosem Jack Daniel's.
KRĄŻKI CEBULOWE W PANIERCE (TEMPURZE):
1 duża cebula lub dwie mniejsze
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 szczypty soli
około 150 ml wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
olej roślinny (słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych - arachidowych) do głębokiego smażenia
Cebulę obrać i pokroić na 1 cm lub nieco mniejsze plasterki, porozdzielać poszczególne krążki. Oprószyć szczyptą soli. W woku (ewentualnie rondlu lub głębszej patelni) rozgrzać dobrze olej na wysokość około 5 - 7 cm. Obydwie mąki przesiać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Stopniowo wlewając wodę mineralną, mieszać ciasto delikatnie widelcem (mąka nie musi być dokładnie wymieszana z wodą). Maczać krążki w cieście i wkładać do rozgrzanego oleju, smażyć przez około 1 i 1/2 - 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy i od razu podawać np. z łososiem i sosem Jack Daniel's. Do ciasta można też dodać pikantnej przyprawy.
GRILLOWANE POMIDORY:
Pomidory przekroić w poprzek na dwie połówki. Oprószyć solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ułożyć gałązki rozmarynu lub posypać suszonymi ziołami. Na wierzch można położyć, ale niekoniecznie, po kawałku sera koziego lub posypać tartym parmezanem. Ułożyć na grillu rozcięciem do góry i grillować przez około 15 minut, aż skórka będzie łatwo odchodzić, a miąższ będzie miękki, soczysty i gorący.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation