Kuchnia

Przepisy

Tort marchewkowy

kładniki( na jedną formę o średnicy 20cm- czyli na 2 warstwy) *

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki drobno posiekanych, dobrze odsączonych ananasów( użyłam z puszki)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Przygotowanie:

Tortownicę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1750C.
W misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę oraz przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Dobrze połączyć zawartość obu naczyń. Następnie dodać startą marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Piec około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Krem( do przełożenia 2 warstw)

300g serka philadelphia
6 łyżek masła( w temperaturze pokojowej)
1- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

dodatkowo: 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich( opcjonalnie do dekoracji)

Masło utrzeć mikserem lub ręcznie z serkiem, dodać wanilię i przesiany cukier puder do smaku. Schłodzić 15-20 minut w lodówce.

Całkowicie ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową kremu. Pozostałą część rozsmarować na górze ciasta. Dowolnie udekorować, np. boki oblepić posiekanymi orzechami. Dobrze schłodzić przed podaniem( minimum 2 godziny).

Smacznego!:)

* jeśli chcecie upiec tort 4 warstwowy( jak na zdjęciu), należy upiec 2 blaty ciasta marchewkowego, oraz zwiększyć ilość składników w kremie również x2
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation